OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kruchutkie kolorowe ciasteczka, idealne do kawy, herbaty, idealne o każdej porze. Rewelacyjne dla dorosłych i dla dzieci :)

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 250g masła/ margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 420g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • saszetka posypki kolorowej

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać jajka i aromat na zmniejszonych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą. Wsypać do masy i delikatnie zmiksować- tylko przez chwilę. Wyrobić ręką na gładką masę.

Z ciasta formować małe kulki , spłaszczać. Część obtoczyć w posypce cukrowej. Układać na kratce lub blaszce.

Piec w 150*C przez ok. 15 min (z termoobiegiem. Posypkę na ciasteczkach można zastąpić np. polewą czekoladową.
Kruche Ciasteczka
ciasto powstaje z masła i cukru, jajek i mąki
Kruche Ciasteczka
formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy w posypce
Kruche Ciasteczka
pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 15min

Tagi:

ciastka kruche