Sposób przygotowania:
Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowejMuffinki:
Białka oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach.
ETAP 2:
Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Papilotki włożyć do foremek a następnie włożyć po około 1,5 łyżki ciasta. Piec w 170 st około 12-14 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Dynię obrać i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-45 minut, aż do miękkości.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do blendera i zmiksować.
ETAP 5:
Aby miksowanie było łatwiejsze dodać mleko. Następnie do dyni przełożyć serek i skórkę z pomarańczy. Po raz kolejnym zmiksować na gładki krem.
Motyle:
Papier do pieczenia pociąć na średniej wielkości kwadraty, o boku mniej więcej 10 cm. Można narysować szablon motyle, ale nie jest to koniecznie.
Naszykować sobie kilka książek, otworzyć je mniej więcej w połowie. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego worka.
Obciąć róg i czekoladą wypełniać wzór na papierze. Papier ułożyć na książce, aby motyle miały lekko uniesione skrzydła. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki
Wykonanie:
Muffinki nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Każdą nasączyć sokiem z pomarańczy. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki. Dodać czekoladowe motyle. Smacznego!
slodkokwasnakuchnia1
mysza75
monikaT83
BozenaMatuszczyk