kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Wiosenne tortille

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

do schrupania,na lekki bądź duży głód,na piknik...

Wiosenne tortille Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne tortille

 

  • składniki na 8 porcji:

 

  • 8 pszennych tortilli
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 papryczki chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie kiełków brokuła
  • 5-6 liści sałaty lodowej
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 opakowanie sosu słodko-pikantnego Tao-Tao
  • sos do polewania:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 7 łyżek jogurtu
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wiosenne tortille
Zacznijmy od przygotowania kurczaka. Udka umyj zalej wodą i ugotuj do miękkości (ja ugotowałam je z kostkami rosołowymi). Ugotowane udka ostudź,oddziel mięso od kości, mięso podziel na małe kawałki. Sałatę lodową potnij na paski. Paprykę, awokado, ogórek i chilli pokrój na cienkie paseczki. W misce wymieszaj majonez i jogurt, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Wymieszaj i tak przygotowany sos wstaw do lodówki. Każdą tortillę posmaruj sosem słodko-pikantnym (nie żałuj) ułóż sałatę kurczaka i warzywa z kiełkami. Podwiń dolną krawędź tortilli i całość zawiń w zgrabne kieszonki. Ja użyłam folii aluminiowej żeby zawiązać tortille co uchroniło je przed zniekształcaniem. Gotowe tortille polewaj sosem czosnkowym i chrup na zdrowie
Wiosenne tortille
zacznij przygotowania od ugotowania mięsa kurczaka
Wiosenne tortille
przygotuj dodatki,warzywa posiekaj w paseczki
Wiosenne tortille
tortille posmaruj ostrym sosem,nakładaj dodatki
Wiosenne tortille
Podwiń dolną krawędź tortilli,całość zawiń w zgrabne kieszonki