VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Wiosenny kurczak z razowym penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne danie z kurczakiem i pysznymi warzywami. Wiosennego charakteru nadaje zieleń brokułu, natki pietruszki i szczypiorku. Z razowym makaronem potrawa staje się jeszcze bardziej syta.

Wiosenny kurczak z razowym penne

Składniki:

Wiosenny kurczak z razowym penne

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ świeżego brokułu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść lubczyku
  • Słodka czerwona papryka
  • 1 szklanka makaronu penne razowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wiosenny kurczak z razowym penne
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pieczarki, brokuł oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy.

Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem.