Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Omlecik z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dekoracyjny, Smakowity i zachęcający wyglądem omlet w parówkowe kropeczki - idealny dla małych niejadków.

Omlecik z parówkami

Składniki:

Omlecik z parówkami

 

  • 2 małe parówki cielęce,
  • 2 średnie jajka,
  • masło klarowane,
  • przyprawy ziołowe,
  • ketchup łagodny,
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Omlecik z parówkami

ETAP 1:

Omlecik z parówkami
Kiedy wierzch omletu zacznie się ścinać, bedzie lekko wilgotny - można go ostrożnie złożyć na polowę.

Parówki cielęce obrać z osłonek (nie zawsze jest to konieczne - zależy czy są delikatne, czy grube i twarde) i pokroić w plasterki średniej grubości, aby pokryły całe dno patelni.

Niewielką patelnię lekko rozgrzać, stopić klarowane masło i ułożyć krążki parówek.

Lekko podsmażyć z jednej strony, aby złapały nieco koloru.

W tym czasie roztrzepać jajka z przyprawami, zalać parówki i posypać szczypiorkiem. Nakryć pokrywką i ogrzewać kilka minut na małym ogniu, aż spód się podsmażyć, a wierzch lekko zetnie.

Ostrożnie złożyć omlet na połowę i jeszcze na chwilkę nakryć. Przełożyć na talerz. Na krążkach parówki zrobić kropeczki z ketchupu.


Tagi:

danie omlet