jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenny omlet z rzodkiewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nowalijki, biały ser i omlet to pyszne połączenie. Polecam na zdrowe, wiosenne śniadanie:) Polecam takie zestawienie smaków.

Wiosenny omlet z rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny omlet z rzodkiewką

OMLET

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 15 g startego parmezanu,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • Masło do smażenia

NADZIENIE:

  • 200 gram białego sera,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do sera + szczypiorek do posypania omletów,
  • Śmietanka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Około 7 rzodkiewek,
  • Masło do przysmażenia rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Wiosenny omlet z rzodkiewką

ETAP 1

Wiosenny omlet z rzodkiewką
Białka ubijamy z dodatkiem soli

OMLET:
Połowę białek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

ETAP 2

Wiosenny omlet z rzodkiewką
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na patelnię

Pozostałe składniki omletu (2 jajka, 2 żółtka, ser, śmietankę, szczypiorek i przyprawy) łączymy razem. Na koniec dodajemy do nich ubite białka. Całość delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane wylewamy porcję ciasta.

ETAP 3

Wiosenny omlet z rzodkiewką
Omlet smażymy do zrumienienia z każdej strony

Omlet smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Z ciasta wychodzi 2 omlety.

ETAP 4

Wiosenny omlet z rzodkiewką
Pokrojoną w plasterki rzodkiewkę obsmażamy

NADZIENIE; Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Tam przygotowaną obsmażamy na maśle około 3-4 minuty.

ETAP 5

Wiosenny omlet z rzodkiewką
Łączymy składniki twa rożkowego nadzienia

Do miski wykładamy ser. Dodajemy do niego śmietankę (ilość według uznania), przyprawy i szczypiorek. Mieszamy składniki twarożku. Gotowym przekładamy omlety.

Tak przygotowane podajemy z obsmażoną rzodkiewką oraz posypane szczypiorkiem.


Tagi:

dania omlet