SUPERPRZEPIS

Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Pyszne jajeczne danie-taki duży omlet. Można zrobić je z różnymi dodatkami u mnie króluje szpinak i kwiaty szczypiorku. Wersja zapiekana w piekarniku.

Składniki:

Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika

 

  • 8 jajek
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 2 spore garście szpinaku
  • 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie solankowej
  • kilka kwiatów szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika
Rzodkiewki oczyścieć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić.

Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać.

Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie się zetnie i lekko przyrumieni.
Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika
Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika
Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać.
Wiosenna frittata ze szpinakiem z piekarnika
Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku.