krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Wiśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Wiśniak

Składniki:

Wiśniak

 

  • 1 sklanka mąki
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka wiśniowa Winiary
  • budyń waniliowy bez cukru Winiary
  • 2 szklanki kompotu z wiśni
  • 0,5 litra drelowanych wiśni z kompotu
  • 1.5 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Wiśniak
Biszkopt:
Ubijamy 5 białek z szczyptą soli dodajemy szklanke cukru póżniej 5 żółtek,łyżkę octu na końcu mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.Piec 30 min w temp.170.
Masa:
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę,pozostały kompot wymieszać z budyniem,następnie połączyć z galaretką i zagotować.Z 2 białek ubić sztywną pianę.Margarynę utrzeć z 2 żółtkami 0.5 szklanki cukru,dodawać po łyżce ostudzonej [ale nie zimnej] masy wiśniowej.Na koniec wymieszać z wiśniami i ubitą pianą z białek.Masę rozsmarować na biszkopcie i polać rozpuszczoną czekoladą.