WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 738]

Wiśnie w kisielu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiśnie w kisielu to szybki sposób na zrobienie fajnego deseru lub dodatku do nalesników, gofrów czy placków.

Wiśnie w kisielu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiśnie w kisielu

 

  • ok. 1,5 szklanki wiśni po wydrylowaniu razem z sokiem
  • ok.2-3 łyżki cukru (moje wiśnie były bardzo kwaśne)
  • 1 kisiel błyskawiczny o smaku wiśniowym (taki na 175ml wody)

Sposób przygotowania:

Wiśnie w kisielu

ETAP 1:

Wiśnie wyjąć z zamrażalki i przełożyć na durszlak żeby rozmarzły. Gdy rozmarzną wypestkować je przy użyciu drylownicy lub po prostu przy użyciu noża.

Wypestkowane wiśnie razem z sokiem przełożyć do rondelka i zagotować. Wsypać cukier (ilość cukru należy dopasować do poziomu kwaśności wiśni) i podgrzewając mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie wyłączyć gaz i wsypać proszek kisielowy. Dokładnie wymieszać aż wiśnie wyraźnie zgęstnieją.

Kisiel podawać na gorąco lub wystudzić i jeść na zimno.

Można jeść samodzielnie lub jako dodatek do gofrów, naleśników czy placków.

Wiśnie w kisielu
Kisiel wiśniowy w trakcie gotowania w garnku
Wiśnie w kisielu
Wiśnie po rozmrożeniu i wydrylowaniu z pestek
Wiśnie w kisielu
Wiśnie na plastikowym durszlaku podczas rozmrażania