aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecam pyszne ciasto, które podpatrzyłam u mojej koleżanki mamy. Jak byłam w Niemczech to kupiłam sobie te kisiele, ale widziałam je w Kauflandzie. Użyłam tych kisieli bo są bardzie gęste jak galaretka i ciasto się nie rozpada.

Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

 

  • masa wiśniowa:
  • 3 kisiele wiśniowe niemieckie - zdjęcie poniżej
  • 1,2 l kompotu wiśniowego razem z owocami bez pestek

 

  • masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • 3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie żółtka dalej ubijając. Wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę o rozmiarze 36 x 24 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Do suchego patyczka. Biszkoptu nie musimy studzić.masa wiśniowa: Od soku z kompotu odlewamy 1,5 szklanki i resztę wlewamy do garnka. Zagotowujemy i w tym czasie rozpuszczamy 3 kisiele w 1,5 szklanki odłożonego soku. Gdy kompot się zagotuje wlewamy rozpuszczony kisiel i gotujemy budyń. Dodajemy do niego wiśnie bez pestek i wylewamy na biszkopta. Zostawiamy aby zastygło.masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę, dodając na koniec cukier puder i zimną żelatynę. Wylewamy na masę wiśniową. Na wierzch śmietany ścieramy na średnich oczkach tarki czekoladę. Wkładamy do lodówki aby ciasto dobrze stężało.
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
Ciasto na biszkopt przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
Na tym zdjęciu widać nazwę kisieli wiśniowych
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
Masa śmietanowa posypana wiórkami z czekolady startymi na tarce o średnich oczkach