Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie żółtka dalej ubijając. Wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę o rozmiarze 36 x 24 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Do suchego patyczka. Biszkoptu nie musimy studzić.masa wiśniowa: Od soku z kompotu odlewamy 1,5 szklanki i resztę wlewamy do garnka. Zagotowujemy i w tym czasie rozpuszczamy 3 kisiele w 1,5 szklanki odłożonego soku. Gdy kompot się zagotuje wlewamy rozpuszczony kisiel i gotujemy budyń. Dodajemy do niego wiśnie bez pestek i wylewamy na biszkopta. Zostawiamy aby zastygło.masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę, dodając na koniec cukier puder i zimną żelatynę. Wylewamy na masę wiśniową. Na wierzch śmietany ścieramy na średnich oczkach tarki czekoladę. Wkładamy do lodówki aby ciasto dobrze stężało.