Sposób przygotowania:
Wielkanocna szarlotka
Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy.
Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.
Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy.
Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.
Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.