patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Wielkanocna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wielkanocna szarlotka na kruchym cieście to idealna propozycja na wspaniałe ciasto z jabłkami.

Wielkanocna szarlotka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wielkanocna szarlotka

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko

Jabłka

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru cynamonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szarlotka
Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach.

W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy.

Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.

Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.

Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Wielkanocna Szarlotka
Składniki ciasta dokładnie ze sobą łącze tworząc dwie kulę.
Wielkanocna Szarlotka
Jabłka myję,obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
Wielkanocna Szarlotka
Do jabłek dodaję cynamon, cukier i cukier cynamonowy.
Wielkanocna Szarlotka
Jabłka duszę z dodatkiem masła tak by sok wyparował.
Wielkanocna Szarlotka
Większą kulkę ciasta trę na spód.
Wielkanocna Szarlotka
Następnie przekładam jabłka.
Wielkanocna Szarlotka
Na koniec trę na tarce mniejszą kulkę ciasta.