Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy.

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

Składniki:

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

Masa serowa:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

Frużelina:

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biały, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).

4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.  

Tagi:

sernik