Sposób przygotowania:
Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biały, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.
2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.
3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.
3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo:)
LUŚKA 1074
Babeczka35
Witam, oczywiście 70, gdzieś zero mi umknęło, dziękuję za czujność :)