Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z wiśniami i galaretką
Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Zmielone herbatniki dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wstawić do lodówki.
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę i odczekać chwilę aby napęczniała. Następnie mleko pogrzać, nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia.
Do miski przełożyć 3-4 łyżki zmielonego sera, dodać cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następie dodać resztę zmielonego sera i zmiksować do połączenia składników. Potem dodać kakao i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Zmiksować. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Wszystko dokładnie zmiksować aby żelatyna połączyła się z masą serową. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, lekko wciskając w masę. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 450 ml wody i wystudzić. Zalać wiśnie na serniczku.
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę i odczekać chwilę aby napęczniała. Następnie mleko pogrzać, nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia.
Do miski przełożyć 3-4 łyżki zmielonego sera, dodać cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następie dodać resztę zmielonego sera i zmiksować do połączenia składników. Potem dodać kakao i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Zmiksować. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Wszystko dokładnie zmiksować aby żelatyna połączyła się z masą serową. Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, lekko wciskając w masę. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 450 ml wody i wystudzić. Zalać wiśnie na serniczku.
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.