jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wiśniowe tosty razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli masz kilka czerstwych bułeczek i trochę pysznego dżemu wiśniowego możesz w prosty sposób przygotować sobie i rodzince pyszne śniadanie!

Wiśniowe tosty razowe

Składniki:

Wiśniowe tosty razowe

 

  • 3 bułeczki typu Graham
  • 1 dżem wisniowy Łowicz
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajao
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • odrobina oleju do smażenia
  • orzechy włoskie do posypania (1/2 szklanki)
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowe tosty razowe
Uprażyłam pokruszone orzechy włoskie na suchej patelni. Pokroiłam bułeczki w plastry . Do miseczki wlałam mleko, dodałam jajo i szczyptę kardamonu. Wymieszałam energicznie. Rozgrzałam patelnie z niewielką ilością oleju. Moczyłam plastry bułeczki w mleku po czym smażyłam na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podawałam tosty od razu przełożone dżemem wiśniowym, posypane prażonymi orzechami i udekorowane listkami mięty.

Tagi:

tosty