dalisa

dalisa

Kucharz
[Przepisów: 10]

Wiśniowiec z kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto na sezon letni lub mrożonki całorocznie.

Wiśniowiec z kruszonką

Składniki:

Wiśniowiec z kruszonką

 

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 1 3/4 szkl. cukru,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka margaryny,
  • zapach,
  • 1 budyń lub kisiel - sypki,
  • 1 kg owoców świeżych lub mrożonych wiśnie / śliwki, rabarbar/.

Sposób przygotowania:

Wiśniowiec z kruszonką
Margarynę pokroić w drobną kostkę dać do miski oraz mąkę cukier,proszek, zapach i 4 żółtka.Wszystko razem mieszamy palcami, nie zagniatamy.Mogą być grudki, forma kruszonki.
Na wysmarowaną blaszkę wysypujemy 3/4 tej kruszonki, na nią posypać delikatnie kisiel. Wyłożyć na ciasto owoce. Pianę ubić z białek, z 3/4 szkl.z cukru, dajemy na owoce i posypujemy resztą ciasta.
Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180*C.

Tagi:

śliwki