Sposób przygotowania:
Wiśniowy jabłecznik z bezą
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę tortową, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Do marmolady wiśniowej dodać przecier jabłkowy (mogą być jabłka prażone) i dokładnie wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście. Białka przełożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek stopniowo dodawać resztę cukru i cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 130 stopni. Ciasto piec kolejne pół godziny.