Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wiśniowy jabłecznik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne kruche ciasto z marmoladą wiśniową i przecierem jabłkowym. W sam raz do popołudniowej kawki:)

Wiśniowy jabłecznik z bezą

Składniki:

Wiśniowy jabłecznik z bezą

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml marmolady wiśniowej
  • 0,5 l przecieru jabłkowego

Sposób przygotowania:

Wiśniowy jabłecznik z bezą
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę tortową, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Do marmolady wiśniowej dodać przecier jabłkowy (mogą być jabłka prażone) i dokładnie wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście. Białka przełożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek stopniowo dodawać resztę cukru i cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 130 stopni. Ciasto piec kolejne pół godziny.

Tagi:

jajko jajka