alis.haze

alis.haze

Kucharz
[Przepisów: 13]

Jabłecznik z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy się nie ma czasu, a chce coś słodkiego ;)

Jabłecznik z bezą

Składniki:

Jabłecznik z bezą

 

  • ciasto:
  • 4- duże jabłka( lub inne owoce)
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bezą
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy piane i dodajemy szklanke cukru, miksujemy aż się rozpuści. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę dodajemy miękką margaryne i dalej ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Ciasto wykładamy na okrągłą foremke wysmarowana tłuszczem ( margaryną), wyrównujemy i na to kładziemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka- można je posypac cynamonem lub zastapić innymi owocami, a na wierzch kładziemy ubite białka i wyrównujemy. Pieczemy 1 godz. w 150 stopniach C.