czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Jabłecznik z budyniową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mam sporo zapasów marmolady, więc musiałam ją jakoś wykorzystać. Ciasto wyszło przepyszne!

Jabłecznik z budyniową bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik z budyniową bezą

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kost. margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Ponadto:
  • 500 ml marmolady z jabłek,
  • 2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 5 białek,
  • 2 budynie waniliowe.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniową bezą
1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wym. 25x36cm. Ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika. 2. Marmoladę rozłożyć na cieście, oprószyć przyprawą do jabłecznika. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowane budynie. Wyłożyć na marmoladę. Z reszty ciasta zrobić kruszonkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st.
Jabłecznik z budyniową bezą
na cieście rozkładamy marmoladę posypać przyprawą
Jabłecznik z budyniową bezą
na marmoladę nałożyć ubitą pianę z białek
Jabłecznik z budyniową bezą
Wierzhc posypujemy resztą ciasta i pieczemy