suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Wiśniowy lukier do ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na lukier do posmarowania wszelkiego rodzaju ciast (baby, mazurki itp)

Wiśniowy lukier do ciasta

Składniki:

Wiśniowy lukier do ciasta

 

  • 20 dag cukru pudru;
  • ok 1 łyżki gorącej wody;
  • ok 1i1/2 łyżki nalewki wiśniowej;

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy lukier do ciasta
Cukier puder należy przesiać, aby nie było grudek. Następnie w naczyniu np miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając gorącą wodę i nalewkę wiśniową, tak długo aż powstanie gęsta, gładka masa, bez grudek. Gdy masa będzie za gęsta można dodać wody lub nalewki, a gdy za rzadka dosypać cukru pudru, cały czas ucierając na jednolitą masę. Lukier przyrządzamy tuż przed polaniem nim ciasta.