gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Włoska wariacja 'sałatki rosyjskiej'

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Włoska wersja popularnej sałatki w wersji dla osób mięsożernych jak i dla osób mięsa niejedzących.

Włoska wariacja 'sałatki rosyjskiej'

Składniki:

Włoska wariacja 'sałatki rosyjskiej'

 

  • 25dag mięsa z pieczeni lub pieczonej piersi kurczaka lub połowa opakowania kostki sojowej,
  • 1 winne jabłko,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • spora garść natki pietruszki,
  • wywar z kostki rosołowej,
  • majonez lub sos tatarski.

Sposób przygotowania:

Włoska wariacja 'sałatki rosyjskiej'
Upieczone mięso kroimy w drobną kostkę, a jeśli robimy sałatkę dla osób nie lubiących mięsa korzystamy z połowy opakowania kostki sojowej, którą należy ugotować w rosole z kostki, następnie dokładnie odsączyć i obsuszyć, a następnie podsmażyć na tłuszczu równomiernie ze wszystkich stron i również pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę starannie myjemy i gotujemy nie obierając w tzw mundurkach. Jabłko, cebulę, ogórki, obrane ugotowane ziemniaki i marchewkę oraz jajka ugotowane na twardo dokładnie pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojone mięso lub kostkę sojową, odsączony z zalewy groszek i majonez lub sos tatarski i bardzo dokładnie wymieszać, na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i jeszcze raz lekko zamieszać. Udekorować natka pietruszki, czerwoną rzodkiewką pomidorkami koktajlowymi lub piklami i podawać. SMACZNEGO