Fogiel Danuta

Fogiel Danuta

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Włoska zapiekanka z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo prosta i pyszna potrawa Koniecznie spróbuj !!

Włoska zapiekanka z boczkiem

Składniki:

Włoska zapiekanka z boczkiem

 

  • Makaron 500gr rurki lub świderki
  • Boczek wędzony 35 dek
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidory w zalewie 2 puszki (krojone lub w całości )
  • do smaku trochę pieprzu i bazyli
  • Ser mozarella 1 opakowanie (1 kulka )
  • Ser żółty około25 dek do posypania
  • do dekoracji zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Włoska zapiekanka z boczkiem
Makaron ugotuj aldente . Boczek wędzony pokroić w kostkę dodać pokrojoną cebulę,czosnek,bazylię i przesmażyć około 10min dodać 2puszki pomidorów,wymieszać i dalej smażyć aż do rozpuszczenia pomidorów około 5 min.Formę wysmarować margaryną posypać bułką tartą . Ugotowany makaron wymieszać z 1/3 sosu. Połowę tego makaronu wyłożyć do formy na to wylać resztę sosu i przykryć resztą makaronu. Pokroić ser mozarella w kostkę lub plasterki i poukładać na zapiekance , posypać całość żółtym startym serem i zieloną pietruszką Piec w piekarniku około 20 min w tem 250stopniCSMACZNEGO

Tagi:

makaron sery ser