jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Włoski wianek dla Koguta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kogut lubi włoski smak - wszak niezwykły to ptak!

Włoski wianek dla Koguta

Składniki:

Włoski wianek dla Koguta

 

  • 1 Makaron ryżowy nitki TaoTao
  • sos sojowy TaoTao (do smaku)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula (duża!)
  • 1 łyżka masła
  • 100g czerwonej soczewicy
  • ok.12 szparagów w zalewie
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 50 gparmezanu
  • 4 plasterki szynki (parmeńskiej), bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Włoski wianek dla Koguta
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Ugotuj soczewicę wg wskazówek na opakowaniu (ok 10 min).
Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekaną drobno cebulkę - zeszklij ją.
Dodawaj kolejno suszoną paprykę, wymieszaj po czym dodawaj
pomidory pokrojone w kosteczkę, odsączoną soczewicę, koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano - skrop jasnym sosem sojowym.
Poduś wszystko razem kilka minut, dopraw solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Rozłóż sos na talerze, otocz wianuszkiem makaronu ryżowego,
rozłóż odsączone i pokrojone szparagi na sosie, posyp parmezanem po czym podgrzej talerze w mikrofalówce lub piekarniku tak, aby ser lekko się stopił.
Podaj udekorowane plasterkiem szynki i świeżą bazylią.