Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowe danie dla zabieganych- szybki, smaczne, większość składników z gamy "zawsze w lodówce"..

włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt

 

  • 2 bułki-mogą być czerstwe
  • 2 jaja kurze
  • 1kulka mozzarelli (takiej w zalewie)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki suszonej szynki
  • oliwa z oliwek
  • bazylia/ oliwki/ pomidorki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt
Bułki dzielimy na połówki, jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem z solą/ewentualnie pieprzem lub vegetą. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Połówki bułki moczymy w jajku, następnie nakrywamy plastrem mozzarelli i całość obtaczany w bułce tartej. Tak przygotowaną bułę smażymy na oliwie z obu stron w zależności od upodobań mocniej/słabiej. Szynkę na drugiej patelni smażymy beztłuszczowa- tak aby powstał chips szynkowy. Na gotowych grzankach układamy chipsy, dorzucamy kilka oliwek lub/i pomidorków i ... Sssmacznego!
włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt
Składniki potrzebne do wyczarowania grzanek..
włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt
najpierw moczymy bułkę w jajku, póżniej kładziemy mozzarellę
włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt
szynkę i grzanki smażymy na oddzielnych patelniach
włoskie grzanki z mozzarellą i prosciutt
mmmm... już bym zjadła...spróbujcie i opiszcie wrażenia..

Tagi:

tarta szynka