katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Rybka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie i łatwe w przygotowaniu malutkie galaretki z rybą i dodatkami. Można podać na stół dla gości.

Rybka w galarecie

Składniki:

Rybka w galarecie

 

  • filet dorsza 1 szt duża
  • marchew ugotowana 1 szt
  • groszek konserwowy ok 5 łyżek
  • jajka 2 szt
  • bulion 2 szkl
  • żelatyna 3 łyżeczki z czubkiem
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Rybka w galarecie
Jajka zalewamy wodą i gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie w poprzek na połowy.

Rybę rozmrażamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki(potrzebnej nam wielkości), oprószamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Usmażona rybę osączamy na papierowym ręczniku i studzimy. Żelatynę rozprowadzamy w gorącym bulionie, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystudzenia.

Marchew kroimy w drobną kostkę. Małe pojemniczki (ja miałam po serkach) przepłukujemy zimną wodą wodą i nakładamy do nich kawałki ryby, marchew, jajko i groszek.

Zalewamy tężejącym bulionem i odstawiamy do zastygnięcia.