mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Grillowane kofty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kofta (kofty, köfte) tradycyjnie przygotowywane są z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, doprawione czosnkiem, kolendrą, cytryną. Moje kofty upiekłam na grillu i podałam z lekkim dipem na bazie jogurtu z fetą. Paluszki lizać.

Grillowane kofty

Składniki:

Grillowane kofty

kofty

  • 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • garść mięty
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • olej

dip:

Sposób przygotowania:

Grillowane kofty
Jogurt, pokruszoną fetę, posiekaną mięte i czosnek wymieszać, doprawić do smaku. Dip odstawić do lodówki.

Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 20 minut.

Kofty:

Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, kolendrę i czosnek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ręką, aż mięso zacznie się kleić. Dłonie zwilżyć, formować podłużne kofty, nasadzić na patyczki, spryskać olejem. Kofty grillować z każdej strony, podawać z dipem.

Smacznego!

Tagi:

mięso