2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Tureckie kofty z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne pieczone kotleciki z mięsa wołowego z dużą ilością pikantnych przypraw które są podstawą kuchni tureckiej,ja podałam je z domowym sosem czosnkowym,było pysznie!

Tureckie kofty z wołowiny

Składniki:

Tureckie kofty z wołowiny

 

  • 40 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty paprykowej-ajvaru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
  • 1 łyżka oliwy
  • kolendra suszona do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 80 ml wody
  • sól morska do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tureckie kofty z wołowiny
Mięso wołowe umyć pod bieżącą wodą osuszyć na ręczniku papierowym ,zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem,wsypać przyprawy -mięso ma być ostre,wlać wodę i oliwę i ręką dobrze wyrobić masę,przykryć i wstawić na całą noc do lodówki,aby mięso się zamarynowało. Następnego dnia formować z masy wałeczki i oblepić patyczki do szaszłyków,ułożyć na blasze ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec około 20 minut,można też usmażyć na grillu czy grillowej patelni z niewielką ilością oliwy. Podawać z dowolnymi dodatkami-u mnie był to sos czosnkowy.