Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki mielone z włoskim smakiem:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięso mielone to wdzięczne tworzywo- można z niego zrobić tyle różnorodnych potraw .

Kotleciki mielone z włoskim smakiem:

Składniki:

Kotleciki mielone z włoskim smakiem:

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
  • 10 dag pieczarek
  • 4 łyżki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości - miękkich )
  • 1 mini kostka cebulowa Knorra
  • 1 mini kostka bazyliowa Knorra
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia ( używam z pestek winogron )

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z włoskim smakiem:
Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 łyżki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej sie podgrzeją ).
Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkładam w niego kotlety i duszę - doskonałe są z makaronem Tagliatelle .
Mięso mielone robię sama w domu .Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe . Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .