Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

Składniki:

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

PULPECIKI WOŁOWE:

SOS MUSZTARDOWY:

Sposób przygotowania:

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

ETAP 1:

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym
Uformować z mięsa małe kuleczki do smażenia.

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Dodać usmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej.

Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.

ETAP 2:

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym
Cebulę oprószyć mąką i chwilę podsmażyć.

Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę obsmażyć.

Stale mieszając dolewać śmietankę i bulion. Doprawić musztardą, pieprzem i solą.

Kiedy sos będzie gęstniał włożyć klopsiki i chwilę poddusić.

Podawać posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego :)


Tagi:

danie mięso