Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy kroimy drobno.
Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir i chilli – kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wlewamy odrobinę oleju smażymy 1 minutę. Na patelnie dodajemy mięso mielone – mieszamy i smażymy aż nabierze ładnego złotego koloru (około 5 minut). Do zarumienionego mięso wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy pokrojone grzyby mun, pędy bambusa i kiełki fasoli – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa dodajemy sos sojowy, cukier i sos chilli dusimy kolejne 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.
Okrągłe cukinie myjemy, osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górę i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy z nich środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz i przekładamy cukinie do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody. Cukinie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Cukinie serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane szczypiorkiem i sezamem, a także sosem chilli, smacznego :D
Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir i chilli – kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wlewamy odrobinę oleju smażymy 1 minutę. Na patelnie dodajemy mięso mielone – mieszamy i smażymy aż nabierze ładnego złotego koloru (około 5 minut). Do zarumienionego mięso wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy pokrojone grzyby mun, pędy bambusa i kiełki fasoli – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa dodajemy sos sojowy, cukier i sos chilli dusimy kolejne 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.
Okrągłe cukinie myjemy, osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górę i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy z nich środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz i przekładamy cukinie do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody. Cukinie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Cukinie serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane szczypiorkiem i sezamem, a także sosem chilli, smacznego :D