Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste, efektowne i pyszne danie, które nie wymaga za dużego nakładu pracy - Jeśli więc lubicie kuchnię azjatycką, mielone mięso i warzywa to ja Wam polecam.

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

 

  • 4 okrągłe cukinie
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 6 grzybków mun
  • ½ słoika pędów bambusa
  • ½ słoika kiełków fasoli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1łyżka sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • Szczypiorek, ziarna sezamu (opcjonalnie )
  • Ryż

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy kroimy drobno.

Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir i chilli – kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wlewamy odrobinę oleju smażymy 1 minutę. Na patelnie dodajemy mięso mielone – mieszamy i smażymy aż nabierze ładnego złotego koloru (około 5 minut). Do zarumienionego mięso wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy pokrojone grzyby mun, pędy bambusa i kiełki fasoli – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa dodajemy sos sojowy, cukier i sos chilli dusimy kolejne 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.

Okrągłe cukinie myjemy, osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górę i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy z nich środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz i przekładamy cukinie do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody. Cukinie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Cukinie serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane szczypiorkiem i sezamem, a także sosem chilli, smacznego :D
Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy kroimy drobno.
Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir i chilli – kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wlewamy odrobinę oleju smażymy 1 minutę.
Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Na patelnie dodajemy mięso mielone – mieszamy i smażymy aż nabierze ładnego złotego koloru (około 5 minut). Do zarumienionego mięso wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy pokrojone grzyby mun, pędy bambusa i kiełki fasoli – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa dodajemy sos sojowy, cukier i sos chilli dusimy kolejne 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.
Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim
Okrągłe cukinie myjemy, osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górę i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy z nich środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz i przekładamy cukinie do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody. Cukinie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.