SUPERPRZEPIS

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

         
ocena: 2/5 głosów: 3
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

Bardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem.

Składniki:

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

 

Sposób przygotowania:

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

ETAP 1:

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie
Mięso mielone wyrabiamy z resztą składników na gładką masę

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety.

ETAP 3:

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w sosie

W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy go zaciągnąć mąką.