SUPERPRZEPIS

Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami

         
ocena: 4/5 głosów: 14
Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami Więcej zdjęć (5)

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem.

Składniki:

Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami

 

 

  • Dekoracja:
  • świeży rozmaryn
  • paluszki o smaku wędzonego bekonu

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz.

Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat. Wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i soczewicę i gotujemy jeszcze 10-15 minut. 3 lub 4 małe pulpeciki ponownie wrzucamy do zupy i całość miksujemy.

Podajemy z pozostałymi pulpecikami, dekorujemy świeżym rozmarynem i paluszkami o smaku wędzonego boczku - dekoracja w pełni jadalna i świetnie pasuje do całego dania.  
Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami
Zaczynamy od ugotowania lekkiego "niby bulionu"
Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami
Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami
Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami
Pulpeciki gotujemy w zupie, po czym je wyjmujemy
Zupa-krem z kukurydzą i wołowymi klopsikami
Dodajemy kukurydzę, pieczarki, soczewicę i doprawiamy

Tagi:

zupa zupa krem