gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Lekki żurek z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki żurek z dodatkiem malutkich wieprzowo-wołowych pulpecików. Pasuje na Wielkanocy Stół. Polecam przepis.

Lekki żurek z pulpecikami

Składniki:

Lekki żurek z pulpecikami

 

Pulpeciki

  • 500 ml mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Lekki żurek z pulpecikami
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. 

Podsmażamy na oleju.

Dodajemy do granka z wodą wraz z zielem angielskim, liściami laurowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gotujemy do miękkości warzyw.

Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości winogrona.

Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Wlewamy zakwas i przyprawiamy.

Chwilkę gotujemy. Gotowe.

Smacznego ;)

Tagi:

żurek zupa