kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wrapy z kurczakiem i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach i domówkach jak i jako obiad czy kolacja.

Wrapy z kurczakiem i awokado

Składniki:

Wrapy z kurczakiem i awokado

podstawowe

  • 4 tortille pszenne 25 cm
  • 400 g filetu z kurczaka
  • olej do smażenia + 1 łyżka
  • awokado
  • rukola

 

 

Sposób przygotowania:

Wrapy z kurczakiem i awokado
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Przyprawy wymieszać z solą i czarnym pieprzem oraz łyżką oleju, nasmarować kurczaka. Najlepiej zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce aby mięso przeszło aromatem przypraw. Jeśli nie mamy czasu możemy usmażyć od razu.

Rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Gdy będzie gorąca włożyć kurczaka i obsmażyć..

Sos:

Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając go solą oraz pieprzem.

Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić sokiem z limonki.

Placki tortilli zarumienić na patelni grillowej. Na każda połowę placka wyłożyć porcję rukoli, kurczaka i awokado. Polać sosem.

Zawinąć tortillę na nadzienie, zagiąć do środka boki i dalej dokończyć zwijanie.

Przekroić na pół i podawać z resztą sosu.