Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i dość lekkie danie na obiad albo kolację. Dodatek wędzonki zmienia łagodny smak pieczarek na bardziej swojski.

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

Składniki:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

 

  • 500 g pieczarek,
  • 200 g wędzonego bekonu,
  • czerwona cebula,
  • marchewka,
  • makaron wstążki,
  • sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie,
  • jarmuż lub kapusta pak choi,
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem

ETAP 1:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Wedzony bekon z przesmażoną cebulą nadają smaku potrawie.

Bekon pokroić w plasterki, a następnie w drobną kosteczkę lub wąskie paseczki. Przesmażyć na małym ogniu, aż się wytopi i zrumieni. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Przesmażyć na rumiano.

ETAP 2:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Marchewka nadaje potrawie słodkości oraz koloru.

W czasie smażenia bekonu obraz marchew i zetrzeć na największych oczkach tarki.

ETAP 3:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Jarmuż lub kapusta pak choi ubarwią danie i dodadzą smaku.

Kilka kawałków jarmużu albo kilka listków niewielkiej kapusty pak choi pokroić w paseczki.

ETAP 4:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Uduszone warzywa tworzą z bekonem aromatyczną całość.

Do zrumienionego bekonu z cebulą dodać startą marchewkę i jarmuż albo pak choi - razem podsmażyć, doprawić solą i nakryć pokrywką, aby całość się udusiła.

ETAP 5:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Pieczarki puszczą sporo soku tworząc sos.

Pieczarki obrać albo umyć i osączyć - poszatkować w cienkie plasterki i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i dusić 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz płynną przyprawą do zup.

ETAP 6:

Wstążki makaronowe z pieczarkami i bekonem
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Pod koniec duszenia warzyw ugotować al dente makaron. Po odcedzeniu przełożyć na talerze i na wierzchu ułożyć warzywa z bekonem.