Sposób przygotowania:
Raggmunk z boczkiem i borówką
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i wszystko starannie mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto może mieć sporo płynu i może się wydawać płynne ale tak ma być. Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta i formujemy cienkie placuszki lub 1 duży cienki placek. Ogień od razu zmniejszamy i smażymy placuszki około 3-5 minut aż się ładnie zarumienią, wtedy za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-5 minut.
Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ). Placuszki serwujemy razem z przesmażonym boczkiem i borówką, smacznego :D
Ciasto może mieć sporo płynu i może się wydawać płynne ale tak ma być. Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta i formujemy cienkie placuszki lub 1 duży cienki placek. Ogień od razu zmniejszamy i smażymy placuszki około 3-5 minut aż się ładnie zarumienią, wtedy za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-5 minut.
Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ). Placuszki serwujemy razem z przesmażonym boczkiem i borówką, smacznego :D