nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szukając pomysłu na bezmięsny obiad i chcąc wykorzystać ugotowany wczoraj makaron, przygotowałam go w wersji z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym

 

  • ok. 1/2 op. makaronu świderku
  • ok. 35 dag pieczarek
  • 1/2 większej cebuli
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. śmietanki 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 plastry żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym
1. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i wrzucamy do niego makaron. 2. Pieczarki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie kawałki. Dusimy na małej ilości oleju, aż odparują wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do makaronu. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę i złocimy na 2-3 łyżkach oleju, dodajemy do makaronu. Całość doprawiamy do smaku vegetą, szczyptą ziół prowansalskich i małą ilością papryki. Mieszamy. 4. W kubeczku mieszamy śmietankę z majonezem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy makaron. 5. Ser kroimy w drobniutką kosteczkę i posypujemy nią makaron. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym
Makaron mieszamy z pieczarkami, cebulką i doprawiamy.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym
Całość zalewamy sosem i posypujemy serem żółtym.