Sposób przygotowania:
Makaron z pieczarkami w sosie śmietan.-czosnkowym
1. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i wrzucamy do niego makaron. 2. Pieczarki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie kawałki. Dusimy na małej ilości oleju, aż odparują wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do makaronu. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę i złocimy na 2-3 łyżkach oleju, dodajemy do makaronu. Całość doprawiamy do smaku vegetą, szczyptą ziół prowansalskich i małą ilością papryki. Mieszamy. 4. W kubeczku mieszamy śmietankę z majonezem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy makaron. 5. Ser kroimy w drobniutką kosteczkę i posypujemy nią makaron. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.