Sposób przygotowania:
Wykwintna przystawka - tatar z łososia
Po pierwsze- ryba musi być świeżutka, z pewnego źródła. Filet opłukać, osuszyć, pokroić bardzo ostrym nożem na drobniutką kosteczkę, wszelkie tłuste kawałki, brązowe mięso i ewentualne ości usunąć. Łososia wędzonego również drobno pokroić. Włożyć do miski, wymieszać. Doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i pieprzem. Dodać łyżkę kaparków. Tatar wykładać na talerze( podane składniki na 4 osoby), na środek każdego kłaść delikatnie łyżeczką żółtko przepiórcze. Tatar udekorować koperkiem, plasterkiem cytryny( lub limonki), ogóreczkiem konserwowym- dowolnie. Podawać od razu z dodatkami: drobno posiekaną cebulką, kaparkami, ogórkiem konserwowym- każdy sobie dowolnie skomponuje na talerzu. Można sobie przyprawić jeszcze sosem sojowym, wcisnąć cytrynkę, posypać pieprzem czy koperkiem. Przystawka idealna na przyjęcie, imprezę czy rodzinne Święta. Tataru nie trzeba mocno solić. Wędzony łosoś jest słony, tak samo sos sojowy i kapary. Łososia należy kroić- nie mielić.
misia14
Mikrula