Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Yakitori wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Fascynują mnie te malutkie szaszłyczki tak popularne we wschodniej kuchni.

Yakitori wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Yakitori wg Buni

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • białe części od pęczka szczypioru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego)
  • 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli
  • szczypta pieprzu ziołowego

 

Sposób przygotowania:

Yakitori wg Buni
Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając lub eliminując któreś składniki. ** oryginalne yakitori robi się z mięsa udek kurczaka bo piersi są bardziej suche - ale takie mięso miałam
Yakitori wg Buni
Pokrojone w malutkie kawałki mieso umieścic w marynacie
Yakitori wg Buni
Zamarynowane mieso i pokrojone kawałki szczypioru nadziać na patyczki do szaszłyków
Yakitori wg Buni
Pozostałą po marynowaniu marynatą posmarować szaszłyki
Yakitori wg Buni
Piec na grillu lub na patelni po kilka minut pilnując by sie nie przypaliły