ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Naleśniki z gruszkami i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, szybkie i przede wszystkim smaczne naleśniki z twarogiem waniliowym i gruszkami w syropie.

Naleśniki z gruszkami i twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z gruszkami i twarogiem

 

  • mleko 500 ml,
  • woda gazowana 2 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 2 szczypty,
  • jajka 2 sztuki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • mąka tortowa 2-2,5 szklanki,
  • twaróg waniliowy 1 opakowanie 500 gram,
  • gruszki 4 sztuki,
  • woda 1,5 szklanki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Naleśniki z gruszkami i twarogiem
Mleko, olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę mikserem dokładnie wymieszać na dość lejące ciasto, zostawić na 30 minut, jeśli ciasto zbyt zgęstnieje to dolać ciut mleka z wodą gazowaną.

Patelnia do naleśników 22 cm, raz tylko przetrzeć ręcznikiem papierowym zmoczonym olejem rzepakowym, na bardzo rozgrzaną patelnię chochelką nalać porcję ciasta, smażyć na złocisto z każdej strony.

Gruszki pokroić w kostkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować z 8 minut, wystudzić.

Każdy naleśnik posmarować twarogiem waniliowym, złożyć na "4", przed jedzeniem polać gruszką w syropie.
Z gruszkami i twarogiem naleśniki
Zamiast gruszek można przygotować jabłka.
Z gruszkami i twarogiem naleśniki
Ciasto musi mieć konsystencję nie za gęstą.
Z gruszkami i twarogiem naleśniki
Gruszki w syropie idealnie pasują do naleśników.
Z gruszkami i twarogiem naleśniki
Często używam gotowy twaróg do naleśników.