WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne pulpeciki z mięsa wieprzowego i ryżu, obsmażone na patelni, a następnie duszone w sosie z cebulą.

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie

 

  • Ok. 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 100 g serka topionego
  • 100 g ryżu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Majeranek
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do panierowania

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie

ETAP 1:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso z szynki zmielić z połową cebuli. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz majerankiem. Dodać serek topiony i wystudzony ryż. Wszystko dokładnie wymieszać ręką.

Z masy formować pulpety i obtaczać je w mące. Pulpety obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.

Resztę cebuli pokroić w kostkę i obsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do pulpetów. Wlać ok 2 szklanki wody. Dodać koperek, listek, ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie
Pulpety mięsno-ryżowe po przygotowaniu w garnku
Pulpety mięsno-ryżowe w sosie
Obsmażone pulpety i cebula przełożone do garnka
Pulpety mięsno-ryżowe w sosie
Uformowane pulpety obtoczone w mące pszennej.
Pulpety mięsno-ryżowe w sosie
Ugotowany i wystudzony ryż dodany do mięsa
Pulpety mięsno-ryżowe w sosie
Serek topiony dodany do mięsa