jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Naleśniki podane z serem smakują na słodko i słono. Powyższy przepis przedstawia jak pysznie ser może komponować się rybą- całość owinięta mięciutkim naleśnikiem i mamy pyszne, zdrowe danie.

Naleśniki z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z łososiem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka
  • ok 2 szklanki mleka,
  • świeżo mielona sól ziołowa do smaku
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

 

  • Nadzienie:
  • 0,5 kg sera białego,
  • 100 gram łososia wędzonego ( u mnie łosoś sałatkowy, stąd koperek na nim)
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pierz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • ewentualnie mleko lub słodka śmietanka ( jeśli ser jest twardy, by łatwiej się rozrobił)
  • Dodatkowo:
  • kiełki rzodkiewki do podania,

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z łososiem
CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem ze szczypiorkiem. Na wyłożony ser układamy po kilka plasterków łososia. Całość zwijamy. Naleśniki układamy po dwie sztuki na talerzu. Posypujemy je kiełkami i podajemy. Nadzienie: Szczypiorek drobno siekamy. Ser biały przekładamy do garnka. Doprawiajmy go do smaku i miksujemy. Na koniec dodajemy szczypiorek. Mieszamy delikatnie.
Naleśniki z łososiem
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Dokładnie miksujemy!
Naleśniki z łososiem
Na patelni smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia
Naleśniki z łososiem
Do zmiksowanego sera dokładamy posiekany szczypiorek
Naleśniki z łososiem
Naleśniki smarujemy serem i układamy łososia. Zwijamy