Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Roladki drobiowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam roladki drobiowe. Często eksperymentuję z różnymi farszami. Tym razem zdecydowałam się na farsz ze szpinaku i sera żółtego.

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Składniki:

Roladki drobiowe ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze szpinakiem

ETAP 1:

Roladki drobiowe ze szpinakiem
Szpinak wraz z czosnkiem smażymy na oliwie

Szpinak myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szpinak wraz z czosnkiem, aż liście szpinaku "zwiędną". Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 2:

Roladki drobiowe ze szpinakiem
Każdy kawałek piersi z kurczaka rozbijamy na kotlety

Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy, wycinamy ewentualne kostki i błonki. Każdą podwójną pierś kroimy na 2 pojedyncze, rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 3:

Roladki drobiowe ze szpinakiem
Na każdej porcji mięsa układamy ser i szpinak

Na każdej porcji mięsa układamy plaster sera i porcję szpinaku.
Mięso z dodatkami zwijamy w roladki.

ETAP 4:

Roladki drobiowe ze szpinakiem
Roladki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej

Jajka rozmącamy.
Roladki panierujemy kolejno: w jajku i bułce tartej i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

ETAP 5:

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Następnie roladki smażymy na oleju z kazdej strony, aż będą złociste. Następnie roladki przekładamy do natłuszczonej blaszki do pieczenia i pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w 190 st. C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.