BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Kurczak pieczony na butelce z piwem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak pieczony na butelce piwa smakuje wyśmienicie. Piwo wyciekając oblewa mięso co powoduje że skórka staje się chrupiąca. Alkohol podczas pieczenia szybko wyparowuje dlatego mięso mogą jeść jak dorośli tak i dzieci.

Kurczak pieczony na butelce z piwem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kurczak pieczony na butelce z piwem

 

  • kurczak 1 szt,
  • piwo jasne w butelce,
  • Marynata;
  • olej z czosnkiem i bazylią 1/4 szkl,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz świeżo mielony,
  • ząbki czosnku 3 szt,
  • piwo w butelce 1 butelka,

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na butelce z piwem
Z oleju rzepakowego i przypraw robimy marynatę.

Oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka średniej wielkości nacieramy dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą na zewnątrz jak i wewnątrz, a także obkładamy obranymi pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku.

Kurczaka przekładamy do miski przykrywamy ścierką i wkładamy na noc do lodówki.

Butelkę z piwem zamaczamy w wodzie aby łatwiej ściągnąć etykietę. Zdejmujemy etykietę z butelki z piwa i myjemy butelkę do czysta. Następnie butelkę piwa odkapslowujemy nakładając kurczaka kuprem do dołu.

Gdy kurczak usadowi sie dokładnie na butelce, wtedy stawiamy ją na średniej wielkości blaszce, a następnie wkładamy na blachę od piekarnika na dolny poziom.

Przed włożeniem do piekarnika do piwa wsypujemy odrobinę soli, aby piwo zaczęło się pienić.

Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad 1,5 godziny gdyż kurczak ważył około 1,6 kg.

Tak 40 minut przed końcem pieczenia dokładamy przygotowane ziemniaki, które obtaczamy w oleju z przyprawami ( nie musimy dokładać ziemniaków).

Od czasu do czasu piwo przemieszać patyczkiem od szaszłyków.

Upieczonego gotowego kurczaka wyjmujemy i zdejmujemy z butelki a następnie układamy na talerzu i porcjujemy.
Kurczak pieczony na butelce z piwem
kurczak po upieczeniu i wyjęciu z pieca czeka na porcjowanie
Kurczak pieczony na butelce z piwem
kurczaka oczyszczamy a następnie osuszamy
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Kurczaka dokładnie nacieramy zewnątrz jak i wewnątrz marynatą
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Przygotowanego kurczaka nakładamy na przygotowaną wcześniej butelkę z piwem
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Ziemniaki po obraniu i opłukaniu mieszamy z oliwą i przyprawami
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Kurczak po dodaniu ziemniaków