BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żabki z filetu z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszne kotleciki z filetu z kurczaka z dodatkiem pieczarek, papryki czerwonej. Robi się je szybko, nie są trudne w wykonaniu, ale przede wszystkim są smaczne.

Żabki z filetu z kurczaka

Składniki:

Żabki z filetu z kurczaka

 

  • filet z kurczaka 2 szt,
  • cebula czosnkowa 1 szt,
  • cebula czerwona 1 szt,
  • ocet 4 -5 łyżek,
  • olej 4 -5 łyżek,
  • jajka 3 - 4 szt,
  • mąka 4 łyżki,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • pieczarki 150 g, starte na tarce grube oczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Żabki z filetu z kurczaka
Z cebuli, oleju, octu czosnku zrobić marynatę.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć pokroi w drobną kostkę, włożyć do marynaty na 20 minut.

Jajka rozbełtać widelcem dodać mąkę, sól, pieprz, przyprawe do drobiu, przyprawę uniwersalną do smaku oraz umytą pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną oraz obrane starte na tarce pieczarki wymieszać.

Smażyć na gorącym oleju małe kotleciki, smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawacz na ciepło jak i na zimno.