Sposób przygotowania:
Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami
Ciasto: Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, w środku zrobić dołek, w który należy wbić jajko.
Następnie dodać kawałki schłodzonego masła i sól. Wszystko szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki mniej więcej na 30 minut.
Po tym czasie schłodzone ciasto ponownie zagnieść i wylepić nim uprzednio natłuszczoną formę do pieczenia tarty (należy pamiętać, aby brzegi zostały podwyższone).
Formę z ciastem znowu należy schłodzić (20 minut), a następnie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i podpiec w rozgrzanym piekarniku - 10 minut w temperaturze 180 stopni. (Aby ciasto nie wyrosło to trzeba przykryć je folią aluminiową i obciążyć suchą fasolą lub grochem.)
Farsz: Boczek z cebulą pokroić w kostkę i zarumienić na minimalnej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym serem i połączyć z cebulą i boczkiem.
Całość doprawić solą z pieprzem, a następnie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Tartą piec 20-30 minut w 180 stopniach.
Po 10-15 minutach wierzch posypać dodatkowym serem i obłożyć plasterkami marynowanych pieczarek.
Następnie dodać kawałki schłodzonego masła i sól. Wszystko szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki mniej więcej na 30 minut.
Po tym czasie schłodzone ciasto ponownie zagnieść i wylepić nim uprzednio natłuszczoną formę do pieczenia tarty (należy pamiętać, aby brzegi zostały podwyższone).
Formę z ciastem znowu należy schłodzić (20 minut), a następnie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i podpiec w rozgrzanym piekarniku - 10 minut w temperaturze 180 stopni. (Aby ciasto nie wyrosło to trzeba przykryć je folią aluminiową i obciążyć suchą fasolą lub grochem.)
Farsz: Boczek z cebulą pokroić w kostkę i zarumienić na minimalnej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym serem i połączyć z cebulą i boczkiem.
Całość doprawić solą z pieprzem, a następnie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Tartą piec 20-30 minut w 180 stopniach.
Po 10-15 minutach wierzch posypać dodatkowym serem i obłożyć plasterkami marynowanych pieczarek.
gusia1000
lukrowanepierniczki