wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kotleciki z boczku, kurczaka i oliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, chrupiące kotleciki, idealne na letnie danie podane z sałatką:)

Kotleciki z boczku, kurczaka i oliwek

Składniki:

Kotleciki z boczku, kurczaka i oliwek

 

  • 40 g gotowanego boczku (bez tłuszczu)
  • 80 g piersi z kurczaka ugotowana
  • 50 g żółtego sera
  • 50g oliwek zielonych
  • drobno posiekanej (w równych proporcjach): migdały, pestki dyni, orzech włoski, starty suchy chleb pełnoziarnisty
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kotleciki z boczku, kurczaka i oliwek
Boczek i pierś z kurczaka najlepiej ugotować dzień wcześniej z włoszczyzną - wywar świetnie nada się na zupę.



Pierś z kurczaka, boczek, oliwki drobno pokroić, wymieszać . Ser zetrzeć na tarce dodać do mięsa razem z jajkami, mieszanką orzechową, tymiankiem, posiekaną pietruszką, przyprawić pieprzem.



Uformować 4 kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z sałatką (u mnie sałata, pomidorki koktajlowe, oliwki)