WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Zacierki na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, pożywna i zdrowa ale chyba trochę zapomniana potrawa czyli zacierki na mleku. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa.

Zacierki na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zacierki na mleku

 

Sposób przygotowania:

Zacierki na mleku

ETAP 1:

Do miseczki wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną, sól i wlać 2 łyżki mleka. Wymieszać a następnie zagnieść palcami na ciasto. Nie musi być idealnie połączone. Ciasto skubać palcami tworząc nieregularne kluseczki/zacierki.

Resztę mleka i wodę wlać do garnka. Wsypać cukier i zagotować. Na gotujące się mleko wrzucić przygotowane zacierki. Zmniejszyć ogień aby mleko nie kipiało. Gotować aż kluseczki będą miękkie a mleko się zagęści od mąki.

Gotowe zacierki nalać do miseczki. Podawać na ciepło.

Zacierki na mleku
Zacierki po ugotowaniu na mleku w rondelku
Zacierki na mleku
Zacierki wrzucone do gotującego się mleka w garnku
Zacierki na mleku
Przygotowane zacierki z ciasta w miseczce.
Zacierki na mleku
Zagniecione rękami ciasto na zacierki w misce