Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szybka zapiekanka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka, zdrowa i lekka, a do tego smaczna zapiekanka z jesiennych warzyw z serem mozzarella, ziołami i oliwą.

Szybka zapiekanka warzywna

Składniki:

Szybka zapiekanka warzywna

 

Sposób przygotowania:

Szybka zapiekanka warzywna

ETAP 1:

Szybka zapiekanka warzywna
Bakłażana kroimy w plasterki, posypyjemy solą

Warzywa myjemy.
Bakłażana kroimy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut, aż powstanie rosa, po czym opłukujemy pod bieżącą wodą.

ETAP 2:

Szybka zapiekanka warzywna
Pomidora kroimy w plasterki, a paprykę w paseczki

Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą.
Paprykę kroimy w paseczki.
Pomidora kroimy w plasterki.

ETAP 3:

Szybka zapiekanka warzywna
Ser mozzarella (1/2 kulki) kroimy na plasterki

Ser mozzarella kroimy w plasterki.

ETAP 4:

Szybka zapiekanka warzywna
Warzywa i ser układamy w natłuszczonej formie do pieczenia

Blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy warzywa i ser - np. tak, jak na zdjęciu.

ETAP 5:

Szybka zapiekanka warzywna
Warzywa i ser posypujemy przyprawami

Warzywa i ser posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do kuchni włoskiej, polewamy oliwą.
Pieczemy 20 minut w 200 st. C.
Gotową zapiekankę obkładamy świeżą bazylią.