anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z dyni na mleku z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Krem z dyni i warzyw doprawiona mlekiem modyfikowanym podana z domowymi zacierkami, to zdrowy i smaczny posiłek dla malucha.

Zupa z dyni na mleku z zacierkami

Składniki:

Zupa z dyni na mleku z zacierkami

 

  • dynia bez skóry i nasion – 200 g
  • bulion z indyka - 1/2 l
  • seler korzeniowy – gruby plaster
  • marchewka - 1/2 szt.
  • pasternak – 1/2 szt.
  • sól – do smaku
  • mleko modyfikowane – do smaku

 

  • ZACIERKI:
  • jajko - 1 szt.
  • mąka tortowa – 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni na mleku z zacierkami
Zagotować bulion zrobiony z mięsa indyka bez kości. Dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa: marchewkę, seler i pasternak. Chwilę gotować, a następnie dodać pokrojony miąższ dyni i zupę delikatnie doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem.

Modyfikowane mleko przygotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Wlać do zupy taką ilość mleka modyfikowanego, żeby miała pożądaną konsystencję i smak.

ZACIERKI:

Przesianą mąkę wymieszać widelcem z roztrzepanym jajkiem. Następnie zanieść twarde ale elastyczne ciasto. Zetrzeć je na dużych oczkach tarki, delikatnie posypując mąką, aby się nie posklejały. Zacierki wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, zamieszać i jak wypłyną na powierzchnię odcedzić na sitku.

Zupę podawać z zacierkami.

Tagi:

zupa zupa krem