Sposób przygotowania:
Zupa z dyni na mleku z zacierkami
Zagotować bulion zrobiony z mięsa indyka bez kości. Dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa: marchewkę, seler i pasternak. Chwilę gotować, a następnie dodać pokrojony miąższ dyni i zupę delikatnie doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem.
Modyfikowane mleko przygotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Wlać do zupy taką ilość mleka modyfikowanego, żeby miała pożądaną konsystencję i smak.
ZACIERKI:
Przesianą mąkę wymieszać widelcem z roztrzepanym jajkiem. Następnie zanieść twarde ale elastyczne ciasto. Zetrzeć je na dużych oczkach tarki, delikatnie posypując mąką, aby się nie posklejały. Zacierki wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, zamieszać i jak wypłyną na powierzchnię odcedzić na sitku.
Zupę podawać z zacierkami.
Modyfikowane mleko przygotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Wlać do zupy taką ilość mleka modyfikowanego, żeby miała pożądaną konsystencję i smak.
ZACIERKI:
Przesianą mąkę wymieszać widelcem z roztrzepanym jajkiem. Następnie zanieść twarde ale elastyczne ciasto. Zetrzeć je na dużych oczkach tarki, delikatnie posypując mąką, aby się nie posklejały. Zacierki wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, zamieszać i jak wypłyną na powierzchnię odcedzić na sitku.
Zupę podawać z zacierkami.