Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Zaczyn na żur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaczyn który jest świetny na domowy żurek

Zaczyn na żur

Składniki:

Zaczyn na żur

 

Sposób przygotowania:

Zaczyn na żur
Słoki około 750ml dokładnie wymyj i wyparz. Do słoika wsypujemy mąkę żytnią, następnie dodajemy obrany u wcześniej i przeciśnięty ząbek czosnku (można dać nawet 2 ząbki), dodajemy skórkę z chleba razowego, zalewamy całość wodą około 500 ml, dokładnie rozmieszać trzepiąc słoikiem kilkanaście razy. Odstawiamy na około 3 dni w ciepłe miejsce - żur będzie gotowy do ugotowania :)

Tagi:

chleb